Poniedziałek
ŚNIADANIE –Kluseczki z płatków owsianych z owocami
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 40g, Jaja 50g, Masło ekstra 20g, Mąka pszenna 15g, Płatki owsiane 100g, Maliny 50g, Jagody 50g, Sól 2g
II ŚNIADANIE – Kurczak w jogurcie z warzywami
Brokuł 75g, Kalafior 75g, Filet z kurczaka 100g, Oliwa z oliwek 5g, Jogurt naturalny 50g, Czosnek 10g, Sok z cytryny 5g, Tymianek 3g, Liście roszponki 50g
OBIAD – Panga w migdałach z kaszą bulgur i cukinią
Panga filet 250g, Płatki migdałowe 25g, Mąka pszenna 30g, Jajko 100g, Masło klarowane 15g, Oliwa z oliwek 10g, Kasza bulgur 170g, Cukinia 100g, Papryka słodka 5
PODWIECZOREK – Owocowe racuszki
Mąka 20g, Śmietana 12% 10g, Mleko 50g, Jajko 50g, Proszek do pieczenia 1g, Olej rzepakowy 20g, Cukier puder 3g, Owoce (maliny, jeżyny, poziomki) 150g
KOLACJA – Kopytka z gulaszem z indyka
Sól 2g, Gałka muszkatołowa 2g, Czosnek 2g, Słodka papryka 2g, Zioła prowansalskie 2g, Pieprz 2g, Olej rzepakowy 20g, Filet z indyka 300g, Cebula 50g, Czerwona papryka 100g, Woda 200g, Mąka 10g, Woda 150g, Ziemniaki 80g, Mąka pszenna 25g, Jajo 50g, Sól 2g
Wtorek
ŚNIADANIE – Pasta rzodkiewkowa z wędzonym łososiem na pieczywie
Rzodkiewki 100g, Łosoś wędzony 100g, Pumpernikiel pełnoziarnisty 120g, Chudy twaróg 250g, Jogurt naturalny 60g, Szczypiorek 10g, Sól himalajska różowa 2g
II ŚNIADANIE – Bruschetta z pomidorami i salami
Bagietka 50g, Masło 10g, Czosnek 5g, Pomidor 100g, Ser mozzarella 30g, Salami 30g, Suszone zioła prowansalskie 2g, Bazylia 2g
OBIAD – Klopski pieczone na kokardkach w pulpie pomidorowej z dynią
Makaronu kokardki 100g, Zmielona łopatka wieprzowa 100g, Jajko 50g, Czosnek 10g, Otręby żytnie 40g, Bułka tarta 20g, Sól 3g, Pieprz 3g, Suszony rozmaryn 3g, Listki laurowe 3g, Suszona bazylia 3g, Pomidory 200g, Przecier pomidorowego 30g, Dynia pokrojona 100g, Oleju rzepakowy 20g
PODWIECZOREK – Kotleciki rybne z grillowaną papryką
Rybki w oleju: makrela, szprotki, sardynki( po 30g), Jajko 50g, Twarożek półtłusty 30g, Bułka tarta 10g, Oliwa z oliwek 5g, Papryka żółta 120g, Pieprz biały 3g, Curry 5g
KOLACJA – Łosoś na makaronie z fasolą szparagową i kalafiorem w przyprawie włoskiej
Filet z łososia 200g, Makaron pełnoziarnisty świderki 100g, Zielona fasola 60g, Różyczki kalafiora 50g, Przyprawa włoska (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, susze warzywne, sól) 15g, Parmezan 30g, Masło 5g, Sok z cytryny 10g, Pieprz 2g, Sól ziołowa 2g
Środa
ŚNIADANIE – Pumpernikiel z pasta jajeczną
Jaja 200g, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 150g, Masło stołowe śmietankowe 30g, Majonez light 15g, Szczypiorek 40g, Sól ziołowa 5g, Pieprz czarny 8g, Pumpernikiel 100g
II ŚNIADANIE – Krem jaglany z bananami i twarożkiem
Kasza jaglana 30g, Banan 120g, Chudy twaróg 30g, Mleko 0,5% tł 100g
OBIAD – Pizza na cienkim cieście
Mąka pszenna pełnoziarnista 30g, Świeże drożdże 10g, Ciepła woda 180g, Sól 3g, Cukier 3g, Olej rzepakowy 20g, Koncentrat pomidorowy 30g, Woda 10g, Sól 2g, Pieprz 2g, Zioła prowansalskie 2g, Czosnek 2g, Pomidory 100g, Czerwona cebula 30g, Biała cebula 20g, Pieczarki 50g, Kiełbasa 30g, Masło 10g, Brokuł 50g, Czerwona papryka 50g, Ser mozzarella 50g
PODWIECZOREK – Zupa krem z kalafiora i młodych ziemniaczków z parmezanem
Bulion warzywny 250g, Kalafior 200g, Młode ziemniaczki 120g, Cebula 50g, Czosnek 5g, Olej rzepakowy 10g, Sól 2g, Parmezan 20g, Szczypiorek 10g
KOLACJA – Naleśniki z mielona wołowiną
Mąka pełnoziarnista 200g, Mleko 150g, Jajko 100g, Olej rzepakowy 10g, Mięso mielone wołowe 50g, Papryka czerwona 60g, Śmietana 12% 10g, Papryka słodka w proszku 10g
Czwartek
ŚNIADANIE – Jajecznica z feta, pomidorami, szynką i pieczywem
Jaja 200g, Pomidor 130g, Ser typu „Feta” 70g, Masło extra 5g, Szynka drobiowa 40g, Zioła prowansalskie 10g, Sól ziołowa 2g, Pieprz czarny 2g, Pieczywo żytnie 170g
II ŚNIADANIE – Tortilla kukurydziana ze szpinakiem
Orzeszki pini 5g, szpinak mrożony 100g, Czosnek 10g, Cebula 30g, Śmietana 12% 10g, Oliwa z oliwek 5g, Mąka kukurydziana 50g, Woda gazowana 100g, Sól 2g, Pieprz ziołowy 2g
OBIAD – Żeberka w sosie jabłkowym
Olej rzepakowy 20g, Żeberko wieprzowe 150g, Cebula 50g, Czerwona kapusta 120g, Jabłko 120g, Bulion warzywny 170g, Sól 2g, Pieprz 2g, Ryż brązowy 70g
PODWIECZOREK – Sałatka pomidorowa z fetą
Kapusta pekińska 100g, Pomidor 100g, Ser typu „Feta” 75 g, Bazylia świeża 5g, Majonez light 20g, Wafle ryżowe pełnoziarniste 80g
KOLACJA – Kurczak w sezamie z gotowanymi warzywami
Filet z kurczaka 300g, Sezam 40g, Marchewka junior 130g, Kalafior 140g, Sól ziołowa 3g, Pieprz biały 4g
Piątek
ŚNIADANIE – Kasza jaglana z bananem, brzoskwinią i malinami
Kasza jaglana 100g, Banan 100g, Brzoskwinie 100g, Płatki migdałowe 20g, Mleko 3,2% 250g, Maliny 20g
II ŚNIADANIE – Sałatka szparagowa z grzankami ziołowymi
Pęczek szparagów 200g, Pomidory 120g, Sałata zielona 50g, Ogórek 60g, Cebula dymka 50g, Śmietana 10ml, Olej lniany 10g, Koperek 10g, Sól 2g, Pieprz 2g, Grzanki ziołowe 70g
OBIAD – Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym, surówką z kiełków brokułu i kaszą jaglaną
Pstrąg 250g, Masło 15g, Czosnek 10g, Kiełki brokułu 60g, Jogurt typ grecki 30g, Kasza jaglana 100g, Sok z cytryny 10g, Sól 3g, Pieprz 3g
PODWIECZOREK – Gotowany kurczak na parze w sosie pomidorowo-bazyliowym na liściach rukoli
Filet z kurczaka 200g, Rukola 60g, Pomidory 120g, Papryka czerwona 120g, Bazylia 10g
KOLACJA – Pieczone ziemniaki nadziewane szpinakiem i serem feta
Ziemniaki 200g, Masło 10g, Czosnek 5g, Pieczarki 50g, Szpinak w liściach mrożony 70g, Ser feta 80g, Jogurt naturalny 30g, Pieprz biały 3g, Sól 2g