Poniedziałek
ŚNIADANIE – Ciasteczka owsiane z musem poziomkowo-jogurtowym
Mleko spożywcze 0,5% 30g, Mąka żytnia 10g, Płatki owsiane 30g, Zarodki pszenne 20g, Miód pszczeli 5g, Proszek do pieczenia 2g, Poziomki 100g, Jogurt grecki 10g
II ŚNIADANIE – Makaron z Grillowanymi bakłażanami, ricottą i pomidorkami koktajlowymi
Makaron wstążki pełnoziarnisty 20g, Ser ricotta 30g, Bakłażany 100g, Pomidorki koktajlowe 100g, Papryka ostra 2g
OBIAD – Pieczony filet z kurczaka pieczony z gruszką podany z kaszą jęczmienną i sałatą
Kurczak, filet 80g, Gruszka 100g, Przyprawa tymianek 3g, Przyprawa bazylia 3g, Przyprawa czosnek w proszku 2g, Sól 2g, Oliwa z oliwek 2g, Kasza jęczmienna 20g, Sałata 30g, Jogurt naturalny 2% 50g, Sok z cytryny 5g, Cukier 2g
PODWIECZOREK – Zupa krem z dyni z wanilią i sezamem
Bulion warzywny 200g, Ziemniaki 50g, Dynia 300g, Wanilia 2g, Cebula 30g, Masło 2g, Pieprz biały 2g, Sól 2g, Ser kremowy bez tłuszczu 15g, Sezam, nasiona 3g
KOLACJA – Łódeczka z ogórka faszerowana jaglanym tuńczykiem
Ogórek 150g, Tuńczyk, w wodzie 50g, Jogurt naturalny 30g, Kapary z puszki 10g, Pieprz czarny mielony 2g, Oliwa z oliwek 2g, Kasza jaglana 30g
Wtorek
ŚNIADANIE – Owsianka z owocami sezonowymi
Płatki owsiane górskie 40g, Mleko 0,5% tł. 150g, Maliny 50g, Truskawki 30g, Jagody 50g
II ŚNIADANIE – Pieczywo z pastą jajeczna i rzodkiewką
Pumpernikiel 35g, Jajko gotowane 50g, Jogurt naturalny 20g, Szczypiorek posiekany 10g, Rzodkiewka 10g, Pieprz biały 3g
OBIAD – Risotto z łososiem
Ryż do risotto 30g, Bulion warzywny 200g, Łosoś filet 100g, Zielone szparagi 50g, Cebula 50g, Kolorowy pieprz 3g, Oliwa 5g
PODWIECZOREK – Krem porowy
Por z długimi białymi częściami 200g, Ziemniaki 120g, Gruszka 60g, Bulion warzywny 250g, Gałka muszkatołowa 2g, Sól 2g, Pieprz 2g, Oliwa z oliwek 5g
KOLACJA – Gryczane naleśniki ze szpinakiem
Woda , Jajo , Mąka gryczana , Oliwa z oliwek , Czosnek , Cebula , Szpinak, liście , Pieprz czarny mielony , Sól , Przyprawa gałka muszkatołowa , Ser twarogowy chudy
Środa
ŚNIADANIE – Kuskus z zielonym groszkiem i szynką
Kasza kuskus , Groszek zielony , Szynka z piersi kurczaka , Czosnek , Oliwa z oliwek , Sól , Pieprz kolorowy , Szczypiorek
II ŚNIADANIE – Pekińska sałatka z owocami i serem feta
Kapusta pekińska , Pomarańcza , Winogrona białe , Winogrona ciemne , Ser Feta , Orzechy włoskie bez skorupki , Oliwa z oliwek , Sok z cytryny , Pieprz czarny mielony
OBIAD – Tuńczykowe spaghetti z pomidorkami koktajlowy
Makaron spaghetti pełnoziarnisty , Tuńczyk w wodzie , Pomidorki koktajlowe , Cebula , Czosnek , Oliwa z oliwek , Natka pietruszki , Sól , Przyprawa pieprz czarny
PODWIECZOREK – Kęski kurczaka w obrębach z surówką z kiełków rzodkiewki
Kurczak filet , Olej rzepakowy , Otręby owsiane , Kiełki rzodkiewki , Papryka czerwona sproszkowana , Sól , Tymianek
KOLACJA – Tarta z łososiem i szpinakiem
Mąką pełnoziarnista 20g, Płatki owsiane 10g, Oliwa z oliwek 5g, Siemię lniane 5g, Tymianek 2g, Czosnek 2g, Czarnuszka 2g, Pieczony łosoś 20g, Szpinak 20g, Jogurt naturalny 50g, Suszone pomidory 10g
Czwartek
ŚNIADANIE – Egzotyczny twarożek
Pomarańcza , Serek twarogowy półtłusty , Mango , Otręby pszenne , Wiórki koksowe 3g
II ŚNIADANIE – Gruszka zapiekana z ananasem i orzechami
Gruszka , Ananas w syropie , Jagody , Orzechy laskowe
OBIAD – Klopsiki mięsne z kasza bulgur
Kasza bulgur , Mięso mielone z indyka , Brokuł , Ser żółty w plasterkach , Curry 5g, Natka pietruszki , Jogurt naturalny , Czosnek
PODWIECZOREK – Sałatka grecka
Mix sałata , Ser feta , Papryka czerwona , Ogórek , Pomidor , Oliwki zielone nadziewane migdałami , Oliwa z oliwek , Ocet balsamiczny , Oregano , Sok z cytryny , Pieprz biały
KOLACJA- Omlet z szynką i brokułami
Jajom, Białko z jaja , Szynka z indyka ,Mleko 2% , Brokuł , Oliwa z oliwek , Sól ziołowa 2g
Piątek
ŚNIADANIE – Jajecznica z cukinią
Jajka 100g, Oliwa 5g, Cukinia 100g, Papryka ostra 3g
II ŚNIADANIE – Maliny z amarantusem i twarożkiem
Maliny 100g, Twarożek chudy 50g, Amarantus ekspandowany 20g
OBIAD – Kurczak curry z kuskusem
Filet z kurczaka 100g, Pomidory pokrojone z puszki 40g, Szpinak baby 50g, Mleczko kokosowe light 75g, Orzechy nerkowca 10g, Sos sojowy 10g, Curry 5g, Imbir 5g, Chilli 2g, Pieprz 2g, Kasza kuskus 30g
PODWIECZOREK – Makaron z cytrynowym tuńczykiem, mango i groszkiem cukrowym
Makaron pełnoziarnisty świderki 20g, Tuńczyk, w wodzie 40g, Cytryna 10g, Przyprawa chili 1g, Sól 2g, Oliwa z oliwek 2g, Groszek cukrowy 80g, Mango 40g
KOLACJA-Sałatka norweska z wędzonym łososiem z grzankami
Mieszanka sałat 50g, Łosoś, wędzony 50g, Jogurt naturalny 2% 75g, Pieprz czarny mielony 2g, Sok z cytryny 5g, Kapary z puszki 5g, Szczypiorek 6g, Cebula czerwona 25g, Papryka czerwona 40g, Ogórek 50g, Pomidorki koktajlowe 80g, Słonecznik, nasiona 5g, Chleb żytni razowy 15g
Sobota
ŚNIADANIE – Szpinakowo-twarogowe placuszki z mango
Ser twarogowy chudy 60g, Mango 70g, Jajo 50g, Proszek do pieczenia 2g, Mąka owsiana 20g, Olej rzepakowy uniwersalny 3g, Rukola 20g, Szpinak świeży 50g, Sól 1g
II ŚNIADANIE – Makaron szpinakowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich
Makaron szpinakowy wstążki 30g, Kurczak gotowany na parze 40g, Zioła prowansalskie 7g, Pieprz 3g, Oliwa z oliwek 5g
OBIAD – Papryka nadziewana mielonym mięsem i warzywami
Ryż brązowy 15g, Olej rzepakowy 5g, Cebula 50g, Czosnek 5g, Mięso mielone z indyka 50g, Ostra papryka 2g, Słodka papryka 2g, Sól 2g, Pieprz 2g, Papryka czerwona 120g, Ser żółty 25g, Natka pietruszki 10g
PODWIECZOREK –Chłodnik bałkański
Por 100g, Koperek 30g, Młoda marchewka 100g, Kalarepa 100g, Natka pietruszki 30g, Jogurt naturalny 200g, Oliwa 5g
KOLACJA – Ciecierzyca z duszonymi warzywami
Papryka czerwona 40g, Dymka 30g, Cukinia 70g, Pomidory 150g, Cebula 100g, Czosnek 10g, Ziemniaki gotowane w mundurkach 170g, Jarmuż 10g, Kalafior 100g, Ciecierzyca 50g, Masło 5g, Imbir 1g, Chilii 1g, Kurkuma 1g, Czosnek 1g, Pieprz 1g, Sól 1g, Olej lniany 5g
Niedziela
ŚNIADANIE – Ryżowy omlet z pieczarkami i pomidorem
Jajo 60g, Pieczarka surowa 90g, Pomidor 30g, Oliwa z oliwek 3g, Sól 2g, Pieprz czarny mielony 2g, Mąka ryżowa 30g, Przyprawa oregano 3g
II ŚNIADANIE – Tuńczyk z orzechami w połówkach brzoskwini
Brzoskwinia 120g, Jogurt naturalny 25g, Orzechy włoskie bez skorupki 12g, Pieprz czarny mielony2g, Ryż dziki 10g, Tuńczyk w wodzie 50g
OBIAD – Klopsiki ze szpinakiem podane z dzikim ryżem
Mięso mielone z piersi kurczaka 60g, Żółtko jaja 15g, Szpinak, liście 60g, Czosnek 5g, Cebula 50g, Seler korzeniowy 40g, Marchew 50g, Mąka pszenna 5g, Jogurt naturalny 2% 50g, Przyprawa kurkuma 1g, Przyprawa majeranek 3g, Pieprz czarny mielony 2g, Sól 2g, Oliwa z oliwek 2g, Woda 440g, Ryż jaśminowy 15g
PODWIECZOREK – Ryżowe wrapy z szynką, serem, warzywami i pomarańczą
Ogórek 50g, Papryka czerwona 65g, Papier ryżowy 10g, Szynka z indyka 30g, Ser żółty 10g, Sałata lodowa 5g, Pomarańcza 100g
KOLACJA – Makaron ryżowy z bobem i cukinią
Makaron ryżowy 20g, Bób 150g, Cukinia 100g, Pieczarka surowa 45g, Cebula 25g, Oliwa z oliwek 2g, Pieprz czarny mielony 2g, Pieprz Cayenne 2g, Przyprawa oregano 1g, Sól 4g