1 DZIEŃ (poniedziałek)
ŚNIADANIE – Ciasteczka owsiane z twarożkiem truskawkowym
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 30g, Mąka żytnia 20g, Płatki owsiane 50g, Zarodki pszenne 20g, Truskawki 150g, Serek twarogowy chudy 40g, Jogurt naturalny 20g, Proszek do pieczenia 2g, Mięta 2g
II ŚNIADANIE – Sałatka z brokułami
Jajko 50g, Rzodkiewka 80g, Brokuł 200g, Jogurt naturalny typ grecki 25g, Sól 2g, Pieprz 2g, Koperek 10g, Czosnek mielony 2g, Pieczywo pumpernikiel 30g
OBIAD – Dorsz w sosie słodko-kwaśnym
Filet z dorsza 150g, Papryka czerwona 60g, Cebula 80g, Marchew 60g, Ananas z puszki 150g, Sos sojowy 20g, Olej rzepakowy 10g, Ryż brązowy 20g, Mix kiełków 50g, Jogurt naturalny 30g, Ogórek zielony 50g
PODWIECZOREK – Krem brokułowy z cukinią
Brokuł 300g, Ziemniak 100g, Cukinia 150g, Bulion warzywny 300g, Tymianek 3g, Biały pieprz 3g
KOLACJA – Cielęcina ze szparagami
Zielone szparagi 250g, Polędwiczka cielęca 100g, Ser cheddar 20g, Oliwa 5g, Rzodkiewka 50g, Koperek 10g, Szczypiorek 10g, Kefir gesty 20g, Sól ziołowa 2g, Pieprz 2g
2 DZIEŃ (wtorek)
ŚNIADANIE – Naleśniki z jagodami i białym serkiem
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 50g, Ser twarogowy chudy 70g, Olej rzepakowy tłoczony na zimno 5g, Mąka pełnoziarnista 75g, Borówki amerykańskie 100g, Jajka 50g, Sól 2g
II ŚNIADANIE – Trójkąciki z kurczakiem i pesto
Mielone mięso z kurczaka 40g, Cebula 10g, Ząbek czosnku 5g, Pesto bazyliowe 5g, Otręby owsiane 5g, Ciasto francuskie 30g, Olej rzepakowy 5g, Sezam 5g, Pieprz 1g, Kolendra 1g, Sól ziołowa 1g
OBIAD – Sandacz z warzywami i kaszą gryczaną niepaloną
Filet z sandacza 150g, Rukola 50g, Brokuł 80g, Olej rzepakowy 5g, Czosnek 5g, Sok z cytryny 10g, Kasza gryczana 35g, Sól 5g, Pieprz 5g
PODWIECZOREK – Sałatka z wędzonym serem
Rukola 120g, Ser twarogowy wędzony 50g, Oliwki zielone nadziewane migdałami 20g, Oliwa z oliwek 2g, Pieprz 2g
KOLACJA – Krem pieczarkowy
Pieczarki 300g, Cebula 50g, Oliwa z oliwek 10g, Bulion warzywny 250g, Mleko 30g, Śmietana 18% 50g, Natka pietruszki 10g, Groszek ptysiowy 30g
3 DZIEŃ (Środa)
ŚNIADANIE – Granola z jogurtem i owocami
Płatki owsiane 50g, Wiórki kokosowe 10g , Nasiona słonecznika 10g, Orzechy laskowe 5g, Miód 10g, Cynamon 1g, Stopione masło 5g, Płatki migdałowe 5g, Jogurt naturalny gęsty 200g, Brzoskwinia 100g, Kiwi 100g
II ŚNIADANIE – Pomidorowa sałatka z sosem serowym
Pomidor 350g, Cebula czerwona 50g, Feta 25g, Jogurt naturalny 10g, Oliwa z oliwek 10g, Ocet winny 4g, Bazylia świeża 5g, Pieprz 2g, Sól 2g, Pieczywo pumpernikiel 30g
OBIAD – Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem
Filet drobiowy 150g, Szpinak świeży 40g, Natka pietruszka 10g, Gałka muszkatołowa 2g, Serek macarpone 5g, Oliwa z oliwek 5g, Ryż brązowy 30g, Curry 10g, Marchew 80g, Kapusta biała 100g, Olej z pestek winogron 10g, Sól 2g
PODWIECZOREK – Jajka zapiekane
Jajo 100g, Szczypiorek 15g, Natka pietruszka 15g, Koperek15g, Jogurt naturalny 15g, Bułka tarta 6g, Olej ryżowy 5g
KOLACJA – Paluszki rybne
Cebula dymka 70g, Dorsz 250g, Pasta curry 15g, Kolendra 5g, Sok z limonki 5g, Białko z jaja 50g, Pieprz ziołowy 3g
4 DZIEŃ (Czwartek)
ŚNIADANIE – Biszkopciki pomarańczowe z serem ricotta i malinami
Biszkopty 35g, Maliny 200g, Ricotta 70g, Sok pomarańczowy 50g
II ŚNIADANIE – Pasta z makreli na bułce orkiszowej
Pieczywo tostowe pełnoziarniste 55g, Makrela wędzona 50g, Oliwa bazyliowa 5g, Szczypiorek 10g, Koperek 10g, Pomidor 100g
OBIAD – Kuskus z indykiem
Filet z indyka 150g, Kasza kuskus 75g, Bukiet jarzyn 200g, Oliwa z oliwek 5g, Curry 6g, Sos sojowy 15g
PODWIECZOREK – Krem z porów
Pory 150g, Ziemniaki 60g, Bulion warzywny 250g, Jogurt naturalny 15g, Kurkuma 3g, Pieprz 3g, Natka pietruszki 10g
KOLACJA – Sałatka włoska
Mozarella mini 100g, Oliwa z oliwek 10g, Pomidorki koktajlowe 70g, Oliwki zielone 15g, Ocet balsamiczny 3g, Bazylia świeża 2g, Pieprz ziołowy 1g
5 DZIEŃ (piątek)
ŚNIADANIE – Truskawkowa kasza jaglana
Kasza jaglana 75g, Truskawki 200g, Skrobia ziemniaczana 5g
II ŚNIADANIE – Orientalna sałatka
Oliwa z oliwek 5g, Cukinia100g, Fasola mung, kiełki 40g, Kapusta pekińska 70g, Marchew 100g, Sezam, nasiona 15g, Sos sojowy 6g, Pieczywo pumpernikiel 50g
OBIAD –Tuńczyk z grilla z brokułem i sałatką z pomidorową
Stek z tuńczyka 150g, Kalafior 300g, Kasza jęczmienna 50g, Pomidory 100g, Cebula 50g, Pieprz ziołowy 3g, Sól ziołowa 2g
PODWIECZOREK – Sałatka twarożkowa
Seler naciowy 150g, Pomidor 150g, Półtłusty twarożek 60g, Jogurt naturalny 50g, Ocet winny 10g, Pieprz ziołowy 2g
KOLACJA – Chłodnik z zielonymi warzywami
Natka pietruszki 25g, Kostka warzywna 5g, Koperek 25g, Oliwki zielone 35g, Szczypiorek 25g, Jogurt naturalny 300g, Groszek ptysiowy 20g, Sól 2g, Pieprz 3g, Szałwia 3g, Melisa 3g, Estragon 3g
6 DZIEŃ (sobota)
ŚNIADANIE – Słodkie omleciki z twarożkiem i bananami
Jajko 100g, Proszek do pieczenia 2g, Jogurt naturalny gęsty 45g, Cukier trzcinowy 5g, Sól 1g, Ser biały chudy 45g, Miód akacjowy 5g, Cynamon 1g, Banan 150g
II ŚNIADANIE – Kurczak z makaronem
Pierś z kurczaka 50g, Makaron wstążki pełnozianisty 30g, Fasolka szparagowa zielona 50g Oliwa 5g, Ocet balsamiczny 5g, Roszponka 30g, Zioła prowansalskie 5g, Sok z limonki 10g
OBIAD – Pełnoziarniste spaghetii ze szpinakiem i fetą
Szpinak 200g, Makaron pełnoziarnisty spaghetti 150g, Sok z cytryny 20g, Czosnek 10g, Feta light 75g, Oliwa z oliwek 5g, Siemię lniane nasiona 5g, Imbir 3g, Pieprz biały 3g, Gałka muszkatołowa 3g, Sól 2g
PODWIECZOREK – Chłodnik z buraczków z jajkami
Jajo 100g, Pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami 150g, Ogórek 50g, Koperek 10g, Szczypiorek 10g, Czosnek 5g, Kefir naturalny 200g, Śmietana light 20g, Rzodkiewka 25g
KOLACJA- Wykwintna sałatka z gruszka i parmezanem
Gruszka williams 200g, Rukola 80g, Parmezan 30g, Orzechy włoskie 5g, Ocet balsamiczny 15g
7 DZIEŃ (niedziela)
ŚNIADANIE – Zbożowe Mufinki z czereśniami
Mąka pszenna pełnoziarnista 45g, Stewia 1g, Proszek do pieczenia 3g, Soda oczyszczona 2g, Sól 1g, Jajko 100g, Olej rzepakowy 7g, Mleko 0,5% 20g, Migdały zmielone 10g, Masło odtłuszczone 5g, Czereśnie 80g
II ŚNIADANIE – Pomidor nadziewany twarożkiem i ziołami
Pomidor 250g, Ser twarogowy chudy 150g, Świeża bazylia 3g, Świeże oregano 3g, Pierz biały 2g, Sól 2g
OBIAD – Bakłażany nadziewane cielęciną
Cebula 50g, Mięso mielone cielęce 200g, Bakłażan 300g, Przecier pomidorowy 20g, Kukurydza z puszki 20g, Oliwa z oliwek 10g, Pieprz ziołowy 2g, Oregano 2g
PODWIECZOREK – Łosoś wędzony z sosem musztardowym
Łosoś wędzony 75g, Sałata lodowa 30g, Musztarda francuska 10g, Jogurt naturalny 15g
KOLACJA – Tarta warzywna na cieście francuskim
Zielona papryka 35g, Czerwona papryka 35g, Czosnek 5g, Marchew 50g, Cukinia 65g, Szczypiorek 10g, Natka pietruszka 10g, Polędwica drobiowa 65g, Francuskie ciasto 75g, Oliwa z oliwek 5g, Jajo 50g, Mleko 20g, Czerwona papryka 3g, Sól 2g, Pieprz 2g