1 DZIEŃ (poniedziałek)
ŚNIADANIE – Ciasteczka owsiane z twarożkiem truskawkowym
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 60g, Mąka żytnia 20g, Płatki owsiane 60g, Zarodki pszenne 40g, Truskawki 200g, Serek twarogowy chudy 60g, Jogurt naturalny 20g, Proszek do pieczenia 3g, Mięta 2g
II ŚNIADANIE – Sałatka z brokułami
Jajko 200g, Rzodkiewka 120g, Brokuł 300g, Jogurt naturalny typ grecki 50g, Sól 2g, Pieprz 2g, Koperek 10g, Czosnek mielony 2g, Pieczywo pumpernikiel 60g
OBIAD – Dorsz w sosie słodko-kwaśnym
Filet z dorsza 200g, Papryka czerwona 120g, Cebula 80g, Marchew 120g, Ananas z puszki 300g, Sos sojowy 30g, Olej rzepakowy 10g, Ryż brązowy 30g, Mix kiełków 100g, Jogurt naturalny 60g, Ogórek zielony 100g
PODWIECZOREK – Krem brokułowy z cukinią
Brokuł 480g, Ziemniak 160g, Cukinia 240g, Bulion warzywny 500g, Tymianek 3g, Biały pieprz 3g
KOLACJA – Cielęcina ze szparagami
Zielone szparagi 400g, Polędwiczka cielęca 140g, Ser cheddar 40g, Oliwa 10g, Rzodkiewka 150g, Koperek 20g, Szczypiorek 20g, Kefir gesty 20g, Sól ziołowa 2g, Pieprz 2g
2 DZIEŃ (wtorek)
ŚNIADANIE – Naleśniki z jagodami i białym serkiem
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 100g, Ser twarogowy chudy 100g, Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10g, Mąka pełnoziarnista 100g, Borówki amerykańskie 120g, Jajka 100g, Sól 3g
II ŚNIADANIE – Trójkąciki z kurczakiem i pesto
Mielone mięso z kurczaka 50g, Cebula 20g, Ząbek czosnku 10g, Pesto bazyliowe 10g, Otręby owsiane 10g, Ciasto francuskie 60g, Olej rzepakowy 10g, Sezam 10g, Pieprz 1g, Kolendra 1g, Sól ziołowa 1g
OBIAD – Sandacz z warzywami i kaszą gryczaną niepaloną
Filet z sandacza 200g, Rukola 100g, Brokuł 120g, Olej rzepakowy 10g, Czosnek 5g, Sok z cytryny 10g, Kasza gryczana 50g, Sól 5g, Pieprz 5g
PODWIECZOREK – Sałatka z wędzonym serem
Rukola 200g, Ser twarogowy wędzony 60g, Oliwki zielone nadziewane migdałami 40g, Oliwa z oliwek 5g, Pieprz 2g
KOLACJA – Krem pieczarkowy
Pieczarki 400g, Cebula 100g, Oliwa z oliwek 20g, Bulion warzywny 320g, Mleko 60g, Śmietana 18% 100g, Natka pietruszki 10g, Groszek ptysiowy 60g
3 DZIEŃ (Środa)
ŚNIADANIE – Granola z jogurtem i owocami
Płatki owsiane 60g, Wiórki kokosowe 20g , Nasiona słonecznika 20g, Orzechy laskowe 10g, Miód 10g, Cynamon 1g, Stopione masło 10g, Płatki migdałowe 10g, Jogurt naturalny gęsty 300g, Brzoskwinia 160g, Kiwi 160g
II ŚNIADANIE – Pomidorowa sałatka z sosem serowym
Pomidor 500g, Cebula czerwona 100g, Feta 30g, Jogurt naturalny 20g, Oliwa z oliwek 12g, Ocet winny 8g, Bazylia świeża 10g, Pieprz 2g, Sól 2g, Pieczywo pumpernikiel 60g
OBIAD – Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem
Filet drobiowy 200g, Szpinak świeży 80g, Natka pietruszka 20g, Gałka muszkatołowa 2g, Serek macarpone 10g, Oliwa z oliwek 10g, Ryż brązowy 60g, Curry 10g, Marchew 100g, Kapusta biała 150g, Olej z pestek winogron 10g, Sól 2g
PODWIECZOREK – Jajka zapiekane
Jajo 200g, Szczypiorek 20g, Natka pietruszka 20g, Koperek20g, Jogurt naturalny 20g, Bułka tarta 12g, Olej ryżowy 10g
KOLACJA – Paluszki rybne
Cebula dymka 140g, Dorsz 400g, Pasta curry 30g, Kolendra 5g, Sok z limonki 10g, Białko z jaja 60g, Pieprz ziołowy 5g
4 DZIEŃ (Czwartek)
ŚNIADANIE – Biszkopciki pomarańczowe z serem ricotta i malinami
Biszkopty 50g, Maliny 300g, Ricotta 100g, Sok pomarańczowy 100g
II ŚNIADANIE – Pasta z makreli na bułce orkiszowej
Pieczywo tostowe pełnoziarniste 70g, Makrela wędzona 60g, Oliwa bazyliowa 10g, Szczypiorek 20g, Koperek 20g, Pomidor 200g
OBIAD – Kuskus z indykiem
Filet z indyka 200g, Kasza kuskus 100g, Bukiet jarzyn 300g, Oliwa z oliwek 10g, Curry 6g, Sos sojowy 30g
PODWIECZOREK – Krem z porów
Pory 200g, Ziemniaki 80g, Bulion warzywny 300g, Jogurt naturalny 15g, Kurkuma 3g, Pieprz 3g, Natka pietruszki 10g
KOLACJA – Sałatka włoska
Mozarella mini 140g, Oliwa z oliwek 10g, Pomidorki koktajlowe 100g, Oliwki zielone 30g, Ocet balsamiczny 5g, Bazylia świeża 2g, Pieprz ziołowy 1g
5 DZIEŃ (piątek)
ŚNIADANIE – Truskawkowa kasza jaglana
Kasza jaglana 10g, Truskawki 300g, Skrobia ziemniaczana 10g
II ŚNIADANIE – Orientalna sałatka
Oliwa z oliwek 10g, Cukinia 200g, Fasola mung, kiełki 60g, Kapusta pekińska 100g, Marchew 200g, Sezam, nasiona 30g, Sos sojowy 12g, Pieczywo pumpernikiel 60g
OBIAD –Tuńczyk z grilla z brokułem i sałatką z pomidorową
Stek z tuńczyka 200g, Kalafior 450g, Kasza jęczmienna 60g, Pomidory 200g, Cebula 100g, Pieprz ziołowy 3g, Sól ziołowa 2g
PODWIECZOREK – Sałatka twarożkowa
Seler naciowy 200g, Pomidor 200g, Półtłusty twarożek 100g, Jogurt naturalny 60g, Ocet winny 20g, Pieprz ziołowy 2g
KOLACJA – Chłodnik z zielonymi warzywami
Natka pietruszki 40g, Kostka warzywna 10g, Koperek 40g, Oliwki zielone 50g, Szczypiorek 40g, Jogurt naturalny 400g, Groszek ptysiowy 40g, Sól 2g, Pieprz 3g, Szałwia 3g, Melisa 3g, Estragon 3g
6 DZIEŃ (sobota)
ŚNIADANIE – Słodkie omleciki z twarożkiem i bananami
Jajko 100g, Proszek do pieczenia 3g, Jogurt naturalny gęsty 90g, Cukier trzcinowy 10g, Sól 2g, Ser biały chudy 90g, Miód akacjowy 10g, Cynamon 1g, Banan 200g
II ŚNIADANIE – Kurczak z makaronem
Pierś z kurczaka 60g, Makaron wstążki pełnozianisty 40g, Fasolka szparagowa zielona 100g Oliwa 10g, Ocet balsamiczny 10g, Roszponka 60g, Zioła prowansalskie 5g, Sok z limonki 10g
OBIAD – Pełnoziarniste spaghetii ze szpinakiem i fetą
Szpinak 300g, Makaron pełnoziarnisty spaghetti 200g, Sok z cytryny 20g, Czosnek 15g, Feta light 100g, Oliwa z oliwek 10g, Siemię lniane nasiona 10g, Imbir 3g, Pieprz biały 3g, Gałka muszkatołowa 3g, Sól 2g
PODWIECZOREK – Chłodnik z buraczków z jajkami
Jajo 100g, Pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami 300g, Ogórek 100g, Koperek 20g, Szczypiorek 20g, Czosnek 10g, Kefir naturalny 400g, Śmietana light 40g, Rzodkiewka 50g
KOLACJA- Wykwintna sałatka z gruszka i parmezanem
Gruszka williams 240g, Rukola 120g, Parmezan 40g, Orzechy włoskie 10g, Ocet balsamiczny 20g
7 DZIEŃ (niedziela)
ŚNIADANIE – Zbożowe Mufinki z czereśniami
Mąka pszenna pełnoziarnista 50g, Stewia 1g, Proszek do pieczenia 3g, Soda oczyszczona 2g, Sól 1g, Jajko 100g, Olej rzepakowy 14g, Mleko 0,5% 40g, Migdały zmielone 20g, Masło odtłuszczone 10g, Czereśnie 100g
II ŚNIADANIE – Pomidor nadziewany twarożkiem i ziołami
Pomidor 400g, Ser twarogowy chudy 200g, Świeża bazylia 5g, Świeże oregano 5g, Pierz biały 2g, Sól 2g
OBIAD – Bakłażany nadziewane cielęciną
Cebula 100g, Mięso mielone cielęce 300g, Bakłażan 350g, Przecier pomidorowy 40g, Kukurydza z puszki 40g, Oliwa z oliwek 30g, Pieprz ziołowy 5g, Oregano 5g
PODWIECZOREK – Łosoś wędzony z sosem musztardowym
Łosoś wędzony 100g, Sałata lodowa 60g, Musztarda francuska 20g, Jogurt naturalny 30g
KOLACJA – Tarta warzywna na cieście francuskim
Zielona papryka 50g, Czerwona papryka 50g, Czosnek 10g, Marchew 60g, Cukinia 90g, Szczypiorek 20g, Natka pietruszka 20g, Polędwica drobiowa 90g, Francuskie ciasto 100g, Oliwa z oliwek 10g, Jajo 100g, Mleko 40g, Czerwona papryka 3g, Sól 2g, Pieprz 2g