Poniedziałek
ŚNIADANIE – Pumpernikiel z pasta jajeczną
Jaja 200g, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 150g, Masło stołowe śmietankowe 30g, Majonez light 15g, Szczypiorek 40g, Sól ziołowa 5g, Pieprz czarny 8g, Pumpernikiel 100g
II ŚNIADANIE – Kasza manna z jagodami
Kasza manna 20g, Otręby pszenne 25g, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 250g, Jagody 100g
OBIAD – Makaron spaghetti z kurczakiem i brokułami
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 300g, Czosnek 5g, Oliwa z oliwek 5g, Chili 2g, Sól ziołowa 2g, Pieprz czarny 5g, Masło roślinne kostka 20g, Ser gorgonzola 50g, Sól biała 3g, Pieprz czarny 3g, Makaron dwujajeczny z semoliny 150g, Bulion warzywny 10g, Brokuły 300g
PODWIECZOREK – Rolada łososiowa ze szpinakiem
Szpinak mrożony 300g, Łosoś sałatkowy 80g, Jogurt grecki 30g, Czosnek 10g, Szczypiorek 10g, Woda niegazowana 120g, Białko jaja 150g, Żółtko jaja 25g, Sól biała 2g, Pieprz czarny, zmielony 2g
KOLACJA – Naleśniki z mielona wołowiną
Mąka pełnoziarnista 200g, Mleko 150g, Jajko 100g, Olej rzepakowy 10g, Mięso mielone wołowe 50g, Papryka czerwona 60g, Śmietana 12% 10g, Papryka słodka w proszku 10g
Wtorek
ŚNIADANIE – Racuszki z obrębami i musem jabłkowym
Otręby owsiane 50g, Serek homogenizowany waniliowy 100g, Jaja kurze całe 50g, Olej rzepakowy 10g, Jabłka 250g, Miód 20g
II ŚNIADANIE – Domowa pizza
Jaja kurze całe 200g, Mąka pszenna typ 500 20g, Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 25g, Sól biała 1g, Cebula 110g, Pomidor 260g, Szczypiorek 25g, Ser Gouda 100g, Polędwica z piersi kurczaka 80g, Oregano 10g, Masło roślinne kubkowe 10g
OBIAD – Mintaj w ziołach z ziemniaczkami i surówką z ogórka
Mintaj świeży 300g, Cebula 230g, Czosnek 10g, Koperek 5g, Seler naciowy 20g, Mięta, liście świeże 20g, Pietruszka natka 2g, Kolendra 2g, Estragon 2g, Bazylia świeża 2g, Szafran 1g, Cukier 12g, Sól ziołowa 2g, Pieprz czarny 2g, Cytryna 90g, Ziemniaki 250g, Ogórek 150g, Czosnek granulowany 5g, Jogurt naturalny 10g
PODWIECZOREK – Ciasto z ananasem
Mąka pełne ziarno 25g, Otręby pszenne 5g, Proszek do pieczenia 5g, Jaja 50g, Białko jaja kurzego 35g, Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 50g, Cynamon 2g, Ananas 100g
KOLACJA – Kurczak w sezamie z gotowanymi warzywami
Filet z kurczaka 300g, Sezam 40g, Marchewka junior 130g, Kalafior 140g, Sól ziołowa 3g, Pieprz biały 4g
Środa
ŚNIADANIE – Jajecznica z feta, pomidorami, szynką i pieczywem
Jaja 200g, Pomidor 130g, Ser typu „Feta” 70g, Masło extra 5g, Szynka drobiowa 40g, Zioła prowansalskie 10g, Sól ziołowa 2g, Pieprz czarny 2g, Pieczywo żytnie 170g
II ŚNIADANIE – Kuleczki z nasion z musem truskawkowym
Sezam nasiona 10g, Słonecznik nasiona10g, Dynia nasiona 10g, Miód 10g, Truskawki 100g, Jogurt typ grecki 5g
OBIAD – Żeberka w sosie jabłkowym
Olej rzepakowy 20g, Żeberko wieprzowe 150g, Cebula 50g, Czerwona kapusta 120g, Jabłko 120g, Bulion warzywny 170g, Sól 2g, Pieprz 2g, Ryż brązowy 70g
PODWIECZOREK – Białkowa sałatka
Serek wiejski lekki 200g, Szynka z piersi kurczaka 100g, Jaja gotowane 50g, Ogórek małosolny 50g, Cebula 110g, Papryka słodka mielona 1g, Chili 1g, Pieprz czarny 1g, Musztarda dijon 10g
KOLACJA – Sola w sosie koperkowym
Filet z soli 150g, Cebula 50g, Cytryna 50g, Marchewka 100g, Cukinia 70g, Sól 1g, Pieprz kolorowy grubo mielony 2g, Cukier 2g, masło 20g, Bulion warzywny 130g, Śmietanka słodka 30g, Koper 30g, Lubczyk 3g
Czwartek
ŚNIADANIE – Kasza kuskus z truskawkami i poziomkami
Kasza kuskus sucha 50g, Truskawki 75g, Poziomki 75g, Jogurt naturalny 100g, Miód 10g, Migdały kruszone 20g
II ŚNIADANIE – Udko z kurczaka z sosem ziołowym
Udko z kurczaka 160g, Papryka ostra 5g, Oliwa z oliwek 5g, Jogurt grecki 10g, Śmietana 10g, Pieprz ziołowy 2g, Sól ziołowa 2g, Zioła prowansalskie 2g
OBIAD – Zrazy wieprzowe z ogórkiem i szynką, kaszą i surówką zieloną
Schab wieprzowy 200g, Szynka drobiowa 50g, Ogórek kiszony 50g, Oliwa z oliwek 10g, Mąka żytnia 15g, Kasza gryczana 50g, Zielona sałata masłowa 50g, Jogurt naturalny 10g, Ocet balsamiczny 5g
PODWIECZOREK – Krem jaglany z morelami i twarożkiem
Kasza jaglana 30g, Morele 120g, Chudy twaróg 30g, Mleko 0,5% tł. 100g
KOLACJA – Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Makaron pełnoziarnisty – świderki 100g, Tuńczyk kawałki w sosie własnym 250g, Oliwki czarne bez pestek 40g, Ser typu „Feta” 20g, Orzeszki pinii 10g, Czosnek 5g, Bazylia świeża 10g, Pietruszka natka 10g, Cytryna 90g, Oliwa z oliwek 10g
Piątek
ŚNIADANIE – Naleśniki z truskawkami w amerykańskim stylu
Mąka pszenna typ 500 55g, Jaja 100g, Maślanka naturalna 150g, Proszek do pieczenia 5g, Masło roślinne 10g, Sól biała 1g, Truskawki 250g, Syrop klonowy 30g
II ŚNIADANIE – Serek wiejski z warzywami i pieczywem słonecznikowym
Serek wiejski ze szczypiorkiem 250g, Rzodkiewka 30g, Ogórek 100g, Pieczywo słonecznikowe 70g, Biały pieprz 3g
OBIAD – Roladki z indyka z młodymi ziemniaczkami i buraczkami ćwikłowymi
Filet z indyka 350g, Pieczarki 200g, Cebula 50g, natka pietruszki 10g, Sól 2g, Pieprz 2g, Ziemniaki 200g, Buraczki ćwikłowe 70g
PODWIECZOREK – Tuńczykowe placuszki z pomidorkami
Tuńczyk w wodzie 185g, Otręby pszenne 10g, Otręby owsiane 10g, Koperek 5g, Sól morska drobnoziarnista 2g, Pomidorki koktajlowe 100g
KOLACJA – Łosoś na makaronie z fasolą szparagową i kalafiorem w przyprawie włoskiej
Filet z łososia 150g, Makaron pełnoziarnisty świderki 150g, Zielona fasola 60g, Różyczki kalafiora 50g, Przyprawa włoska (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, susze warzywne, sól) 15g, Parmezan 30g, Masło 5g, Sok z cytryny 10g, Pieprz 2g, Sól ziołowa 2g