Poniedziałek

ŚNIADANIE – Ryżowy omlet z pieczarkami i pomidorem

Jajo 60g, Pieczarka surowa 90g, Pomidor 30g, Oliwa z oliwek 3g, Sól 2g, Pieprz czarny mielony 2g, Mąka ryżowa 30g, Przyprawa oregano 3g

II ŚNIADANIE – Mus owocowy

Jabłko 100g, Truskawki 100g, Banan 60g, Mięta 2g

OBIAD – Klopsiki ze szpinakiem podane z dzikim ryżem

Mięso mielone z piersi kurczaka 60g, Żółtko jaja 15g, Szpinak, liście 60g, Czosnek 5g, Cebula 50g, Seler korzeniowy 40g, Marchew 50g, Mąka pszenna 5g, Jogurt naturalny 2% 50g, Przyprawa kurkuma 1g, Przyprawa majeranek 3g, Pieprz czarny mielony 2g, Sól 2g, Oliwa z oliwek 2g, Woda 440g, Ryż jaśminowy 15g

PODWIECZOREK – Makaron z cytrynowym tuńczykiem, mango i groszkiem cukrowym

Makaron pełnoziarnisty świderki 20g, Tuńczyk, w wodzie 40g, Cytryna 10g, Przyprawa chili 1g, Sól 2g, Oliwa z oliwek 2g, Groszek cukrowy 80g, Mango 40g

KOLACJA – Sałatka norweska z wędzonym łososiem z grzankami

Mieszanka sałat 50g, Łosoś, wędzony 50g, Jogurt naturalny 2% 75g, Pieprz czarny mielony 2g, Sok z cytryny 5g, Kapary z puszki 5g, Szczypiorek 6g, Cebula czerwona 25g, Papryka czerwona 40g, Ogórek 50g, Pomidorki koktajlowe 80g, Słonecznik, nasiona 5g, Chleb żytni razowy 15g


 

Wtorek

ŚNIADANIE – Cynamonowa kasza jaglana

Mleko 2% 150g, Kasza jaglana 40g, Gruszka 100g, Cynamon 2g

II ŚNIADANIE – Pomidorowa sałatka z sosem serowym

Pomidor , Cebula czerwona , Feta , Jogurt naturalny , Oliwa z oliwek , Ocet winny 4g, Bazylia świeża , Pieprz , Sól , Pieczywo pumpernikiel

OBIAD – Risotto z mango i indyka
brązowy ryż 50g, 130kcal
pierś z kurczaka 100g, 100kcal
bulion warzywny 200ml, 37kcal
mango 60g, 23kcal
oliwa 3g, 30kcal
świeżo zmielony pieprz 2g

PODWIECZOREK – Pipette rigate w słatce z brokuła i orzechów w sosie czosnkowym

Pomidor 60g, Brokuły 150g, Ser twarogowy chudy 40g, Orzechy włoskie bez łupinek 12g, Jogurt naturalny 2% 40g, Majonez dietetyczny, bez cholesterolu 5g, Czosnek 5g, Sól 2g, Pieprz czarny mielony 2g, Makaron pełnoziarnisty Pipette rigate 15g

KOLACJA – Tarta warzywna na cieście francuskim

Zielona papryka , Czerwona papryka , Czosnek , Marchew , Cukinia , Szczypiorek 10g, Natka pietruszka , Polędwica drobiowa , Francuskie ciasto , Oliwa z oliwek , Jajo 50g, Mleko 20g, Czerwona papryka , Sól , Pieprz


 

Środa

ŚNIADANIE – Naleśniki z jagodami i białym serkiem

Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 50g, Ser twarogowy chudy 50g, Olej rzepakowy tłoczony na zimno 5g, Mąka pełnoziarnista 50g, Borówki amerykańskie 60g, Jajka 50g, Sól 2g

II ŚNIADANIE – Orientalna sałatka

Oliwa z oliwek 5g, Cukinia100g, Fasola mung, kiełki 30g, Kapusta pekińska 50g, Marchew 100g, Sezam, nasiona 15g, Sos sojowy 6g, Pieczywo pumpernikiel 30g

OBIAD – Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet drobiowy 100g, Szpinak świeży 40g, Natka pietruszka 10g, Gałka muszkatołowa 2g, Serek macarpone 5g, Oliwa z oliwek 5g, Ryż brązowy 20g, Curry 10g, Marchew 80g, Kapusta biała 100g, Olej z pestek winogron 10g, Sól 2g

PODWIECZOREK – Sałatka z wędzonym serem

Rukola 100g, Ser twarogowy wędzony 30g, Oliwki zielone nadziewane migdałami 20g, Oliwa z oliwek 2g, Pieprz 2g

KOLACJA – Łódeczka z ogórka faszerowana jaglanym tuńczykiem

Ogórek 150g, Tuńczyk, w wodzie 50g, Jogurt naturalny 30g, Kapary z puszki 10g, Pieprz czarny mielony 2g, Oliwa z oliwek 2g, Kasza jaglana 30g


 

Czwartek

II śniadanie: Gruszka pieczona z bakaliami
dojrzała gruszka 200g, 100kcal
mieszanka bakaliowa 20g, 40kcal
miód akacjowy 5g, 30kcal

Obiad: Spaghetti pełnoziarniste z bobem
mrożony bób 200g, 100kcal
rodzynki 10g, 30kcal
płatki migdałowe 10g, 22kcal
oliwa z oliwek 5ml, 40kcal
sól, pieprz po2g
pełnoziarniste spaghetti 40g, 120kcal

Podwieczorek: Pasta twarogowo-ziołowa z waflami ryżowymi i wędliną z kurczaka
ser twarogowy chudy 50g, 45kcal
jogurt naturalny 20ml, 12kcal
zioła prowansalskie 10g
szynka gotowana z kurczaka 60g, 67kcal
wafle ryżowe 20g, 37kcal
pomidorki koktajlowe 50g, 8kcal

Kolacja: Sałatka z tortellini z grzybami
Tortelini z grzybami 30g, 100kcal
Brokuły 120g, 34kcal
Pomidory 100g, 16kcal
Ogórek 120g, 20kcal
Majonez light 10ml, 100kcal
Koperek 15g, 8kcal
Pieprz biały 3g


 

Piatek

ŚNIADANIE – Omlet z cukinią i grillowanym kurczakiem z warzywami

Jajo , Cukinia , Mleko 1,5% tłuszczu , Sól , Pieprz czarny mielony , Sałata lodowa , Pomidor , Ogórek , Cebula , Mąka ryżowa , Kurczak, filet

II ŚNIADANIE – Cytrusy z imbirową nutką

Grejpfrut 70g, Pomarańcz 50g, Pomelo 50g, Mandarynka 60g, Skórka z limonki 15g, Imbir 2g, Sok z cytryny 5g, Stewia 2g, Mięta 2g

OBIAD – Łosoś w białym winie

Dzwonko łososia 70g, Masło klarowane 5g, Pieczarki 50g, Białe wino wytrawne 30h, Ziemniaki młode 130g, Sól ziołowa 3g

PODWIECZOREK – Pomidorowa sałatka z sosem serowym

Pomidor 100g, Cebula czerwona 80g, Ser feta 15g, Jogurt naturalny 6g, Oliwa z oliwek 6g, Ocet winny 4g, Bazylia świeża 5g, Pieprz 2 g, Sól 2g

KOLACJA –Sałatka z komosą ryżową, kurkami i wędzonym pstrągiem

Sałata lodowa 40g, Kurki 30g, Pomidorki koktajlowe 60g, Papryka czerwona 40g, Czosnek 3g, Olej sezamowy 5g, Sos sojowy 5g, Miód 3g, Sok z cytryny 5g, Przyprawa chili 1g, Przyprawa kolendra2g, Pieprz czarny mielony 2g, Sól 2g, Komosa ryżowa 20g, Pstrąg wędzony 70g


 

Sobota

Śniadanie: Owsianka ze śliwkami i prażonymi migdałami
Płatki owsiane górskie 40g, 120kcal
Mleko 0,5% tł. 150ml, 67kcal
śliwki 50g, 14kcal
migdały 5g, 16kcal

II śniadanie: Pieczarki nadziewane masą szpinakowo-drobiową
pieczarki duże kapelusze 100g, 30kcal
kurczak gotowany 50g, 50kcal
szpinak 100g, 30kcal
śmietana 12% 10ml, 17kcal
sproszkowany czosnek 3g

OBIAD – Kuskus z indykiem

Filet z indyka 100g, Kasza kuskus 50g, Bukiet jarzyn 150g, Oliwa z oliwek 5g, Curry 6g, Sos sojowy 15g

Podwieczorek: Sałatka z kurczakiem i camembertem

mix sałat 100g, 28kcal
pierś z kurczaka 50g, 50kcal
ser camembert 30g, 19kcal
orzechy włoskie 5g, 14kcal
dressing: 3g miodu, 5ml musztardy, 5ml octu winnego, 5ml oliwy z oliwek
przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka, czosnek, zioła prowansalskie po 2g

Kolacja: Tarta z wielowarzywna z szynką
Mąką pełnoziarnista 20g, 70kcal
Płatki owsiane 10g, 34kcal
Oliwa z oliwek 5ml, 40kcal
Siemię lniane 5g, 20kcal
Przyprawy po 2g: tymianek, czosnek, czarnuszka
Masa:
bukiet jarzyn mrożony 100g, 28kcal
cebula 50g, 13kcal
szynka drobiowa 40g, 23kca
Jogurt naturalny 50g, 20kcal


 

Niedziela

Śniadanie: Bułki jaglane z dżemem z czarnej porzeczki
dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony 20g, 27kcal
mąka jaglana 15g, 33kcal
ugotowana kasza jaglana 10g, 28kcal
suszone drożdże 3g
100 ml letniej wody
oliwa z oliwek 3g, 20kcal
sól 2g
cukier brązowy 2g

II śniadanie: Sałatka z jabłkiem i koprem włoskim
koper włoski 60g, 30kcal
jabłko 100g, 40kcal
Pestki z granatu 10g, 5kcal
łodyga selera naciowego 30g, 17kcal
orzechy włoskie 5g, 14kcal
pestki dyni 5g, 15kcal
oliwa z oliwek 3ml, 30kcal

Obiad: Gulasz z kurczaka z brokułami
pierś z kurczaka 100g, 100kcal
pieczarki 100g, 28kcal
por 100g, 30kcal
brokuł 60g, 12kcal
bulion warzywny 200ml. 30kcal
przyprawa do potraw chińskich, sól, pieprz, czosnek po 2 g
kasza gryczana ugotowana 30g, 90kcal

Podwieczorek: Dorsz wędzony z ryżem jaśminowym ogórkiem
ryż jaśminowy gotowany 30g, 90kcal
dorsz wędzony 50g, 34kcal
ogórek kiszony 50g, 11kcal
majonez light 5ml, 23kcal

Kolacja: Warzywne curry
kalafior 200g, 20kcal
marchewka 100g, 14kcal
fasolka szparagowa 100g, 25kcal
cebula 50g, 13kcal
czosnek 5g, 3kcal
bulion warzywny 200ml
olej kokosowy 5ml, 40kcal
curry, kurkuma, oregano, Sól morska, pieprz ziołowy po 2g