Poniedziałek
ŚNIADANIE – Orkiszowe naleśniki ze szparagami
Mąka orkiszowa 20g, Jajko 50g, Woda 30g, Sól 2g, Serek twarogowy chudy 50g, Szczypiorek 15g, Szparagi 40g, Sól 2g, Pieprz 2g, Czosnek granulowany 2g
II ŚNIADANIE – Deser orzechowy z mango
Mango 20g, Serek homogenizowany chudy 100g, Orzechy włoskie posiekane 5g, Ekstrakt z laski wanilii 2g
OBIAD – Filet z drobiu panierowany w sezamie z kaszą jaglaną
Pierś z kurczaka 150g, Kostka warzywna 5g, Sos sojowy 20g, Oliwa z oliwek 5g, Sezam 15g, Por 50g, Kasza jaglana gotowana 30g, Bazylia 3g, Oregano 3g, Ogórek 150g, Czosnek granulowany 5g, Jogurt naturalny 10g
PODWIECZOREK – Włoska sałatka z dzikim ryżem i selerem naciowym
Ryż dziki 20g, Seler naciowy 50g, Koper 4g, Marchew 50g, Sok z cytryny 6g, Orzechy włoskie 10g, Jogurt naturalny 75g, Szczypiorek 5g, Pieprz czarny mielony 2g, Sól 2g
KOLACJA – Potrawka warzywna
Kapusta włoska 200g, Pieczarki 100g, Marchewka 50g, Seler 70g, Cebula 50g, Czosnek 10g, Pomidory w zalewie 100g, Olej rzepakowy 10g, Kolendra 2g, Kminek 2g, Sól 2g, Pieprz 2g, Papryka Słodka 2g, Chili 2g
Wtorek
ŚNIADANIE – Pumpernikiel z pastą łososiową
Jaja 50g, Łosoś wędzony 30g, Awokado 30g, Pieczywo pumpernikiel 40g, Gęsty jogurt naturalny 20g, Pomidorki koktajlowe 30g, Cytryna 2g, Sól 2g, Pieprz 2g, Lubczyk 2g
II ŚNIADANIE – Sałatka z pomarańczy i rabarbaru
Pomarańcz 120g, Rabarbar 200g, Kandyzowana cytryna 10g, Jogurt naturalny 50g, Cukier trzcinowy 5g, Woda 80g, Cynamon 3g
OBIAD – Penne z kurczakiem na parze
Filet z kurczaka 100g,Pesto rosso 30g, Makaron penne pełnoziarnisty 50g
PODWIECZOREK – Zupa krem z papryki i pomarańczy
Papryka czerwona 200g, Pomarańcza 100g, Oliwa z oliwek 5g, Ser kremowy bez tłuszczu 15g, Sól 2g, Pieprz biały mielony 4g, Koper 6g
KOLACJA – Orzechowa sałatka z kurczaka i selera naciowego z anansem
Kurczak, filet 70g, Przyprawa do drobiu 3g, Sos sojowy 5g, Mieszanka sałat 50g, Seler naciowy 100g, Ananas 70g, Jogurt naturalny 2% 50g, Czosnek 5g, Sól 2g, Pieprz czarny mielony 2g, Orzechy włoskie 10g
Środa
ŚNIADANIE – Omlet z rodzynkami
Jaja 100g, Mąka pełnoziarnista 10g, Ekstrakt wanilii 1g, Masło klarowane 10g, Rodzynki 20g, Cukier trzcinowy 10g
II ŚNIADANIE – Mus owocowy
Jabłko 100g, Truskawki 100g, Banan 60g, Mięta 2g
OBIAD – Indyk w sosie chrzanowym z kaszą gryczana niepaloną
Kasza gryczana niepalona 30g, Filet z indyka 100g, Kukurydza 10g, Sałata lodowa 10g, Pomidory 100g, Jogurt naturalny 20g, Chrzan tarty 10g, Oliwa z oliwek 5g
PODWIECZOREK – Sałatka z tuńczykiem
Sałata lodowa 30g, Tuńczyk z wody 40g, Oliwki nadziewane migdałami 15g, Pomidorki koktajlowe 50g, Sos winegret 10g
KOLACJA – Krem z pieczarek z szynką
Marchew 70g, Pietruszka 70g, Seler 50g, Cebula 50g, Natka pietruszki 10g, Bulion drobiowy 200g, Pieczarki 200g,Masło 10g, Majeranek 10g, Śmietana 18% 15g, Sól 2g, Pieprz 2g, Szynka drobiowa 45g
Czwartek
ŚNIADANIE – Gruszki pieczone z kaszą jaglaną
Mleko 0,5% 100g, Kasza jaglana 50g, Gruszka 100g, Stewia 2g
II ŚNIADANIE – Orientalna sałatka
Oliwa z oliwek 5g, Cukinia100g, Fasola mung, kiełki 30g Kapusta pekińska 50g, Marchew 100g, Sezam, nasiona 15g, Sos sojowy 6g
OBIAD – Kurczak w sosie śmietanowym z zielonymi warzywami
Filet z kurczaka 100g, Czosnek 10g, Oliwa z oliwek 5g, Śmietana 12% 10g, Szparagi 50g, Zielony groszek 50g, Pierz 2g, Sól ziołowa 3g
PODWIECZOREK – Owoce leśne w sosie jogurtowo-migdałowym
Mrożone owoce leśne 500g, Sproszkowane migdały 5g, Jogurt typ grecki 10g
KOLACJA – Falafele
Ciecierzyca z puszki 80g, Olej rzepakowy 5g, Otręby owiane 5g, Czosnek 10g, Jajo 50g, Sól ziołowa 2g
Piątek
ŚNIADANIE – Jogurtowy przekładaniec
Jogurt naturalny 2% 150g, Otręby pszenne 40g, Banan 100g, Mandarynki 100g
II ŚNIADANIE – Pomidorowa sałatka z sosem serowym
Pomidor 250g, Cebula czerwona 50g, Feta 15g, Jogurt naturalny 10g, Oliwa z oliwek 6g, Ocet winny 4g, Bazylia świeża 5g, Pieprz 2g, Sól 2g, Pieczywo pumpernikiel 30g
OBIAD – Słodko-kwaśny dorsz
Dorsz, filet 100g, Papryka czerwona 60g, Cebula 80g, Marchew 60g, Ananas 150g, Sos sojowy 20g, Olej rzepakowy 10g, Ryż brązowy 30g
PODWIECZOREK – Pomidor nadziewany twarożkiem z kiełkami brokułu
Pomidor 200g, Ser twarogowy chudy 100g, Kiełki brokuł 20g, Pierz biały 2g, Sól 2g
KOLACJA – Sałatka z kurkami i orzeszkami pini
Roszponka 100g, Orzechy pini 10g, Kurki 50g, Szynka drobiowa 20g, Olej rzepakowy 6g, Miód 3g, Musztarda delikatesowa 5g, Sok z cytryny 4g
Sobota
ŚNIADANIE – Pasta z makreli na bułce orkiszowej
Mąka orkiszowa 40g, Drożdże 5g, Sól 2g, Margaryna niskotłuszczowa 5g, Soda oczyszczona 7g, Woda 50g, Makrela wędzona 30g, Szczypiorek 10g
II ŚNIADANIE – Deser serowy z mango
Mango 20g, Serek homogenizowany chudy 100g, Zarodki pszenne 5g, Ekstrakt z laski wanilii 2g
OBIAD – Medaliony drobiowe nadziewane szpinakiem
Filet drobiowy 100g, Szpinak świeży 40g, Natka pietruszka 10g, Gałka muszkatołowa 2g, Serek macarpone 5g, Oliwa z oliwek 5g, Ryż brązowy 30g
PODWIECZOREK – Krem brokułowy
Brokuły 250g, Bulion warzywny 300g, Śmietana 12% 10g, Pierz ziołowy 5g, Sól 2g
KOLACJA – Sałatka z mozarella, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Mozarella mini 70g, Oliwa z oliwek 5g, Pomidorki koktajlowe 50g, Oliwki zielone 15g, Ocet balsamiczny 3g, Bazylia świeża 2g, Pieprz ziołowy 1g
Niedziela
ŚNIADANIE – Słodkie omleciki z twarożkiem i bananami
Jajko 50g, Proszek do pieczenia 2g, Jogurt naturalny gęsty 45g, Cukier trzcinowy 5g, Sól 1g, Ser biały chudy 45g, Miód akacjowy 5g, Cynamon 1g, Banan 100g
II ŚNIADANIE – Kurczak z makaronem
Pierś z kurczaka 30g, Makaron wstążki pełnozianisty 20g, Fasolka szparagowa zielona 50g Oliwa 5g, Ocet balsamiczny 5g, Roszponka 30g, Zioła prowansalskie 5g, Sok z limonki 10g
OBIAD – Pełnoziarniste spaghetii ze szpinakiem i fetą
Szpinak 150g, Makaron pełnoziarnisty spaghetti 100g, Sok z cytryny 20g, Czosnek 10g, Feta light 50g, Liwa z oliwek 5g, Siemię lniane nasiona 5g, Imbir 3g, Pieprz biały 3g, Gałka muszkatołowa 3g, Sól 2g
PODWIECZOREK – Zupa z cukinii z groszkiem ptysiowym
Cukinia 200g, Oliwa 5g, Cebula 50g, Bazylia 2g, Sól 2g, Pieprz 2g, Gałka muszkatołowa 2g, Groszek ptysiowy 30g
KOLACJA – Pomidory nadziewane mozarella i szynką
Mozarella 60g, Pomidory 120g, Szynka drobiowa 60g, Sól ziołowa 2g, Oregano 2g